Aioli er egentlig bare en mayonaise med hvidløg. Jeg har tidligere delt min opskrift på mandelmayo. Denne opskrift er anderledes, der er blandt andet tilføjet æbleeddikecider, hvidløg og friskkværnet peber. Jeg giver dig her en version både med og en uden olie.
Opskrift til 4 personer
Med olie
1/2 dl sojamælk*
1/2 tsk. dijonsennep
1 lime eller 1/2 citron
evt. 1 spsk. æbleeddikecider
1/2 tsk. havsalt el. urtesalt
ca. 2 dl rapsolie
1-2 fed hvidløg
Friskkværnet peber
*Andre plantemælk kan IKKE bruges, da de ikke vil emulgere på same måde.
I en mindre skål blendes sojamælk, sennep, lime eller citronsaft, æbleeddikecider (kan undlades) og salt godt sammen med en stavblender (Vær’ opmærksom på at du IKKE kan piske det med en piskeris, det SKAL blendes i enten en blender, eller allerbedst med en stavblender).
Olie tilsættes i en tynd stråle imens stavblenderen kører og holdes ned mod bunden af skålen. Tilsæt olie lidt af gangen og blend godt til du kan se at mayo’en begynder at blive tykkere. Sådan fortsætter du indtil mayo’en har den ønskede konsistens.
Til sidst blendes hvidløg med eller presses i og aiolien smages til med friskkværnet peber og salt.
Opbevar din aioli i køleskabet, den kan holde sig et par uger på køl.
Uden olie
200 gram silketofu
2 fed hvidløg
1/2 lime
1 tsk. dijon sennep
1 spsk. æbleeddikecider
1/2 tsk. havsalt eller urtesalt
Friskkværnet peber
Silketofu, hvidløg og saften fra en halv lime blendes godt sammen. Sennep og æbleeddike tilsættes lidt efter lidt – og efter smag. Til sidst smages din aioli til med salt og friskkværnet peber.
Kan holde sig ca. en uges tid på køl.