Hjemmebagt rugbrød med surdej, revet kartoffel og masser af kerner
Saftigt rugbrød med masser af smag. Det her brød holder sig saftigt i mange dage, hvis det altså ikke er spist inden. Herhjemme står min rugsurdej i køleskabet når den ikke bliver brugt og så fodrer jeg den hver weekend og bager friskbagt brød.
Forb. tid10 minutter min
Tilb. tid1 time t 20 minutter min
Iblødsætning af kerner10 timer t
Samlet tid1 time t 30 minutter min
Ret: Bagværk
Køkken: dansk
Servings: 1 rugbrød
Author: Johanne Mosgaard
Dag 1:
Iblødsætning af kerner
- 100 g knækkede rugkerner
- 200 g frø og kerner fx 75 g solsikkekerner, 75 g hørfrø og 50 g sesamfrø
- 3,5 dl vand
Dag 2:
Fodring af surdej
- 100 g rugmel
- 100 g lunkent vand
- 100 g rugsurdej
Resten af ingredienserne til rugbrødet
- 5 g gær kan undlades
- 3 dl vand
- 10 g salt
- 150 g rugsurdej
- 300 g rugmel
- 100 g revet kartoffel du kan også bruge revet gulerod, pastinak eller jordskok
- olivenolie til at smøre formen
- sesamfrø til topping
Fodring af surdej (4-6 timer før bagning)
Bland rugmel, vand og surdej. Hæld i et glas, dæk med et rent klæde og lad det stå på køkkenbordet i 4-6 timer til det er hævet til ca. dobbelt størrelse. Surdejen skal dufte syrligt - så er den klar.
Dejen til rugbrødet
Rør gær ud med vand og salt. Tilsæt 150 g af den fodrede surdej (gem resten i et glas med låg og stil den i køleskabet til næste gang du skal bage). Tilsæt også rugmel og revet kartoffel. Rør dejen godt sammen. Hvis du har en røremaskine, kan du med fordel ælte den godt igennem i røremaskinen.
Smør en form med olivenolie, fx en rugbrødsform, men en almindelig brødform kan også bruges. Hæld rugbrødsdejen i formen og smør den helt flad med en dejskraber. Prik huller i overfladen af dejen med en gaffel og drys med sesamfrø.
Bagning
Bag rugbrødet ved almindelig ovn ved 180 grader i ca. 1 time og 20 minutter. Tag brødet ud af ovnen og vend det ud af formen. Lad det køle af på en bagerist. Skær ikke i brødet før det er HELT kølet af (selvom det er fristende). Dette er vigtigt, da de rugbrød skal have tid til at sætte sig.
Opbevar dit friskbagte brød i en lufttæt beholder eller pose. Jeg elsker friskbagt rugbrød med hummus og avocado. Vi bruger dette rugbrød til madpakkerne og det er et hit!