Sauce eller sovs? Same same different name. En sovs lavet på grøntsager, et alternativ til en opbagt sovs og stadig cremet og lækker. Den kan laves på forhånd og fryses ned, det gør jeg blandt andet selv juleaften, da jeg ikke får tid til at stå i køkkenet i flere timer. God fornøjelse!
Opskrift til 4-6 personer
2 små gulerødder
100 g champignon
2 stænger bladselleri
1 løg
2 fed hvidløg
2 dl rødvin
1 tsk timian
salt og peber
1-2 laurbærblade
2 spsk ribs gelé
2,5 dl plantefløde (soja eller havre)
2 spsk sojasauce
1 spsk citronsaft
Kulør
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Hak gulerødder, champignon, bladselleri, løg og hvidløg fint og hæl i et ovnfast fad. Hæld halvdelen af rødvinen over grøntsagerne. Drys med timian, salt og peber. Bag grøntsagerne i ovnen i ca. 15 minutter.
Hæld de de bagte grøntsager i en mellemstor gryde sammen med resten af rødvinen og et par laurbærblade. Lad det hele koge godt i ca. 20 minutter. Tag laurbærblade fra og blend grøntsagerne og vinen grundigt med en stavblender.
Tilsæt ribs gelé, plantefløde, sojasauce og citron saft og lad det nå kogepunktet under omrøring. Tilsæt en smule kulør lidt efter lidt for at få den ønskede brune farve. Smag til igen med salt, peber og citronsaft.
Server saucen til traditionel julemad, se flere opskrifter i kategorien GRØN JUL.
Kan man godt undlade sojasovs og bruge mere salt i stedet? 🙂 (kan ikke tåle soja)
Det er simpelthen den bedste veganske brune sovs, jeg har lavet til dato. Tak for opskriften!
Det er bare så dejligt at høre. Tak for feedback og rigtig godt nytår!