Glutenfri havreboller

Disse glutenfri boller er de bedste jeg har lavet til dato. Samtidig er de også super nemme at lave og holder sig lækre og saftige i flere dage. De indeholder ikke gær og skal ikke æltes eller hæve, dette gør dem ekstra nemme at lave i en travl hverdag. Kan fint fryses og tages op efter behov.

Dette opslag indeholder affiliate links fra Helsehelse.dk

BOLLER

Denne opskrift giver ca. 11 boller

3 spsk. loppefrøskaller eller 3 tsk. fiber HUSK

500 ml lunkent vand

1 tsk. salt

2 spsk. olivenolie

100 gram solsikkekerner eller græskarkerner

150 gram revet squash, gulerod, rødbede eller peberfrugt

100 gram glutenfrit havregryn

100 gram glutenfrit havremel

125 gram hirsemel eller boghvedemel

Evt. ekstra olivenolie til pensling + havregryn el. solsikkekerner til at drysse på toppen

Loppefrøskaller røres op med lunkent vand i en stor skål. Det er ikke nødvendigt at bruge en røremaskine i dette tilfælde. Salt, olivenolie og solsikkekerner tilsættes og røres med sammen med revet sqauash, gulerod eller rødbede.

Havregryn tilsættes og røres med og havremel og hirsemel tilsættes lidt efter lidt under omrøring.  Brug gerne fingrene til sidst for at ælte dejen godt sammen (brug evt. engangshandsker).

Form dejen til 11 lige store boller og læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensel evt. med lidt olivenolie og drys enten havregryn eller solsikkekerner ovenpå bollerne.

Bollerne bages ved 200 grader varmluft i ca. 35-40 minutter (afhængigt af din ovn).

Lad bollerne køle helt af inden du skærer dem op (vigtigt!), ellers vil de være klæg indeni.

Server med dit yndlings pålæg, f.eks. hummus eller smørespread.

rødbede havreboller

 

15 Comments
  1. Jeg har ikke noget havremel og jeg kan godt tåle gluten. Hvilken slags mel kan jeg bruge i stedet?

    1. Hej Helle
      Lige disse boller har jeg udviklet til at være glutenfri, jeg har ikke prøvet at lave dem med almindeligt mel. Vil tro at fuldkornsspeltmel eller fuldkornshvedemel kan erstatte det – ellers kan du køre havregryn igennem en foodprocessor.
      Rigtig god fornøjelse 🙂
      Mvh
      Johanne

  2. Hej Johanne
    Tak for respons. Vi har lige spist dem til brunch og de smagte helt fantastisk, selv om jeg altså ikke synes at de ligner dine :-). Næste gang giver jeg bollerne de 35-40 min, som du skriver i opskriften. Opskriften må prøves igen. 🙂
    Mvh Helen

  3. Hej
    Jeg har lige bagt disse boller. De hæver helt vildt flot op i ovnen, men klasker noget sammen efter at de er taget ud… Jeg var lidt i tvivl om den lange bagetid, jeg tror måske at jeg har tager dem ud for tidligt… De virker ihvertfald ikke helt bagte og de ser heller ikke så faste ud som dine…jeg har brugt havremel, havregryn og blandet med finax bagemix. Hvad tror du at mit resultat skyldes?

    1. Hej Helen.
      De skal have længe i ovnen – som angivet. Så har du givet dem mindre kan det være derfor. Jeg har ikke prøvet at bruge den bageblanding du bruger. Jeg bruger havremel, havregryn og enten hirse- eller boghvedemel. Jeg har nok bagt disse boller over 50 gange og har ikke oplevet det du beskriver. Der er selvfølgelig forskel på ovne, så bagetiden kan måske variere 5 minutter. Som jeg beskriver er det VIGTIGT at du lader bollerne køle helt af inden du åbner dem, ellers kan de være lidt klæg. Jeg kan kun sige, prøv igen og prøv at følge opskriften helt, så er jeg sikker på at du nok skal få gode boller. Mvh Johanne

  4. Hej! Dine glutenfrie havreboller, hvor der i opskriften kan bruges både hirse og boghvede, der står der længere ned i opskriften, at du har brugt hirse… men giver det samme lækre og fluffy resultat med boghvedemel? og græskarkerner i stedet for solsikkekerner? 🙂 Jeg ved godt, at det står i opskriften, men ville bare lige høre om du har prøvet det, eller om det bare er en variation du har tænkt dig til? Hirse er så dyrt 🙁

    1. Hejsa Ja det kan du tro, jeg har både lavet dem med hirse- og boghvedemel mange gange – de bliver lige så gode med boghvedemel. Det samme med kernerne, det er bare smagsmæssigt, at der selvfølgelig er forskel. Har opdateret i opskriften flere gange hver gang jeg har prøvet med forskellige grøntsager osv. Så alle de variationer jeg skriver, har jeg afprøvet. Rigtig god fornøjelse 🙂

  5. Har lige lavet en udgave af disse boller (brugte blendede grove havregryn i stedet for havremel, og lidt kokosfibermel i stedet for hirsemel, og 40 gram protein pulver. Desuden gav jeg lige solsikkekernerne en tur i kaffekværnen inden, så strukturen blev både krymmel og kerner). De er SÅ lækre! Skal jeg klart lave igen! Mums.
    Flot gyldebrun farve og lækre fugtige indeni, men samtidig knasende pga. kernenerne.

    1. Det lyder sørme også lækkert. Det må jeg prøve en dag. Opskriften er også rimelig fleksibel og kunne godt forestille mig at det er lækkert med kokosmel 🙂 Tak for feedback og er glad for at du kunne bruge opskriften. Hav en skøn dag 🙂

  6. Hej Johanne,

    Jeg har lige bagt dine boller med boghvedemel i stedet for hirsemel, og de blev rigtig lækre og saftige. Mange tak for opskriften og din smukke bog! Den bruger jeg tit nu 😉

  7. Hejsa 🙂
    Normalt skal dej med fiberhusk stå og trække – skal denne dej ikke det..?
    BH Monica

    1. Det SKAL den ikke og det er ikke nødvendigt 🙂 Man lader nogle gange loppefrøskallerne og vandet stå og trække, men det gør ikke den store forskel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.