Som du måske har opdaget, bruger jeg ikke mælkeprodukter i mine opskrifter. Jeg har ikke spist mælkeprodukter de sidste tre år, da jeg er af den overbevisning at voksne mennesker ikke bør drikke modersmælk – og da slet ikke fra en ko.
At droppe komælken betyder ikke at man skal undvære noget. Der findes nemlig et hav af forskellige plantemælk, du kan både købe det færdiglavet i butikkerne, men du kan også kaste dig ud i eksempelvis hjemmelavet mandelmælk, havremælk eller hampemælk.
Til at erstatte græsk yoghurt i tzatziki, bruger jeg en lækker og cremet økologisk sukkerfri sojayoghurt fra Sojade eller Oatlys Havrefraiche.
Opskrift til 4 personer
1 agurk
400 gram neutral sojayoghurt* eller havre fraiche
2-3 fed hvidløg
1/2 lime
Havsalt
Friskkværnet peber
*Jeg bruger en økologisk variant fra mærket Sojade, den forhandles i de fleste helsekostbutikker. Bruger du den på karton fra Alpro, er det en god idé at dræne den inden brug.
Start med at skylle din agurk, skær den midt over på langs og udhul den, så det midterste kommer ud. Det vil nemlig gøre din tzatziki vandet i konsistensen, hvis du tager det med. Spis evt det midterste som en lille snack, der er ingen grund til at smide det ud.
Riv resten af agurken på et groft rivejern. Det revet agurk vendes med sojayoghurten, hvorefter hvidløg og limesaft presses i.
Smag din tzatziki til med havsalt og rigeligt friskkværnet peber.
Brug din veganske tzatziki på samme måde som du normalt bruger tzatziki.
Det kan man godt risikere, hvis der går for lang tid, eller man ikke får det børstet ordentligt af… Derfor er det bedst at lave det i god tid, så evt. overskydende salt trænger ud i yoghurten.
Plejer at skære agurken på langs, skrabe kernerne ud og derefter drysse godt med groft havsalt på (den flade side). Lad det stå en times tid for at trække mere væde ud af agurken. Herefter børstes al saltet af igen, før man river agurken, eller skærer den ud i meget små stykker.
Det er også et godt tip, ligesom man gør med aubergine 🙂
Den bliver ikke for saltet af det?