Linsesteg med porre, champignon, linser, valnødder og lækre krydderier indbagt i butterdej. Du tænker måske, at butterdej indeholder smør? Det kan det også gøre, men de fleste færdiglavede butterdeje, man kan køber i butikkerne, er rent faktisk vegetabilske. Tjek varedeklaration for at være sikker. Jeg er stor fan af at lave ting fra bunden, men netop med hensyn til butterdej er jeg kommet frem til, at det ikke kan betale sig at lave det selv, da det kan være svært at få den helt rigtige rulning, som giver en luftig butterdej.
Opdateret opskrift d. 9. november 2021.
Vi har spist denne linsesteg til jul hvert år siden 2013. Den var med i min første kogebog Grønskolling og har været en populær opskrift her på siden hvert år til jul. Det glæder mig at mange har gavn af opskriften. Jeg har lavet lidt småjusteringer i opskriften, blandt andet tilsat flere champignon og undladt revet gulerod – ellers er det stadig ligesom den gode gamle opskrift.
Til stegen serverer jeg en lækker sovs, hvide og brunede kartofler, rødkål, en sprød kålsalat og taffelchips.
Den originale opskrift er nederst på siden, hvis du foretrækker den.
Linsesteg - vegansk julesteg
Ingredienser
- 1 porre
- 250 g champignon
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- 1/2 tsk muskatnød
- 240 g kogte grønne linser svarer til en dåse/karton drænet
- 80 g grofthakkede valnødder eller hasselnødder
- 50 g havregryn
- 1 dl madlavningsfløde fx på havre eller ris (gem 1 spsk til pensling)
- 1/2 tsk salt
- friskkværnet peber
- 1 pakke butterdej tjek ingredienslisten om den er vegansk (det er de fleste)
- 1 håndfuld frisk timian
- Flagesalt til topping
Sådan gør du
- Snit porre i tynde skiver, skær champignon i grove stykker og hvidløg i små stykker. Varm en pande med lidt olie og steg grøntsagerne møre. Tilsæt krydderier: stødt spidskommen, koriander og muskatnød.
- Tilsæt linser, de grofthakkede nødder, finthakket timian og madlavningsfløde. Lad det simre i 5 minutter under omrøring. Smag til med salt og peber. Hæld pandens indhold i en skål og tilsæt havregryn. Blend fyldet groft med en stavblender - så der stadig er bid og stykker af grøntsager og linser. Lad fyldet køle HELT af (vigtigt!) før du samler din steg.
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
- Læg butterdej ud på et stykke bagepapir på en bageplade. Fordel fyldet på midten af af dejen og skær strimler langs siden af fyldet (jeg deler en video på min instagram d. 1 december). Flet butterdejen overfyldet og pensl et tyndt lag madlavningsfløde, drys med flagesalt og finthakket frisk timian. Bag stegen i ca. 30 minutter.
- Din steg er nu klar til servering - passer perfekt på julebordet sammen med en lækker sovs, kartofler, en sprød kålssalat, rødkål og brunede kartofler.
Opriginale opskrifter fra 2014…
Opskrift til 4-6 personer
- 100 g grønne linser
- 1 grøntsagsbouillon terning
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 porre
- 1 spsk rapsolie
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk knust spidskommen
- Salt og peber
- 1 tsk stødt fennikel (kan undlades)
- 100 g champignon
- 2 gulerødder (ca. 150 g revet)
- 50 g hasselnødder
- 2,5 dl havre eller sojafløde
- 50 g havregryn
- 1 pakke butterdej
- En smule timian
- Havsalt
Skyl de grønne linser og kog dem i rigeligt vand sammen med grøntsagsbouillon i ca. 20 minutter.
Imens linserne koger, hakkes løg, hvidløg, porre og champignon fint og steges i en stor gryde i rapsolie sammen med krydderierne. Gulerødder rives og hasselnødder hakkes fint. Det hele blandes sammen med plantefløde og koges op under omrøring.
Når linserne er kogt færdig, sies vandet fra, og linserne blendes groft med en stavblender i en skål for sig selv. Den blendede masse tilsættes i gryden med grøntsagerne, og det hele blandes godt sammen. Havregryn tilsættes, og det hele tages af varmen og stilles til afkøling.
Når fyldet er kølet af, ligges butterdejen ud på bagepapir på en bageplade. Brug hænderne til at ælte farsen sammen og lig den i midten på langs af butterdejen. Luk dejen hen over fyldet, flet den evt. og drys gerne med timian og havsalt.
Bag din linsesteg i ovnen i ca. 30 minutter ved 200 grader. Skær den færdige linsesteg ud i ca. 2 cm skiver og server med grønt, eller det du normalt ville servere til en ”steg”. Jeg bruger selv denne linsesteg i juletiden sammen med andre traditionelle juleretter, som jeg naturligvis også laver veganske.
Glutenfri tip: Erstat butterdej med en glutenfri variant og benyt glutenfri havregryn
Man beder helt klart om et stykke til! Uanset om man er veganer eller ej. Smagene forbinder jeg ikke specielt med jul – så her kommer opskriften til at være all year – men blev der anvendt noget allehånde, kanel og kardemomme i rette mængder, blev opskriften “mere julet” i min optik
Jeg fik denne linsesteg juleaften og var helt vild med den. Så det kunne godt blive en ny juletradition. Tusind tak for opskriften.
Fantastisk, vi er ikke veganere, men bare glade for mad uden kød og denne opskrift er rigtig god. Også de gæster der normalt er glade for en god bøf springer på her og beder om et stykke til.
Den skal prøves! Har du brugt fersk eller frossen butterdej? Det frosne jeg kan finde er i små plader, så jeg kan ikke lige regne ud hvordan det er gjort.
Godt nytår!
Jeg bruger fersk, hvis du bruger dem fra frost, så du lige trykke dem sammen til en stor plade 🙂
Hej Johanne.
Sikke en spændende opskrift. Vi skal holde vegansk jul i år for første gang og vi skal helt sikkert have denne på menuen!
En af vores gæster kan ikke tåle hasselnødder. Ved du om man kan bruge en anden variant?
Kh Signe
Kan jeg lave stegen klar i dag så jeg bare skal sætte den i ovnen I morgen?
God jul
Hej Benthe
Jeg har været offline i julen, så har desværre ikke set din besked før nu.
Den kan sagtens gøres klar dagen før. Håber du fik lavet en lækker steg!
De bedste hilsner
Johanne
Ja tak fik lavet en lækker steg. Det bliver ikke sidste gang den kommer på menuen.
Benthe
kan farsbrødet fryses inden bagning, eller kan farsen fryses
Hej Heidi
Jeg har ikke prøvet, at fryse det inden bagning, så det kan jeg ikke lov dig.
Tror dog ikke det er et problem. Du skal nok bare lade den tø op inden du bager den i ovnen.
De bedste hilsner
Johanne