Det er mest mig der laver maden herhjemme, men i weekenden stod min mand i køkkenet. Han havde bestemt, at vi skulle have kartoffel-porresuppe – en god dansk klassiker. Jeg havde egentlig allerede en opskrift på bloggen med kartoffel-porresuppe, men den trængte til en lille opdatering, så denne opskrift erstatter den gamle. Jeg valgte også, at lave lidt topping til suppen denne gang, nemlig kokosbacon.
Nu har jeg efterhånden set så mange amerikanske bloggere lave det berygtede kokosbacon (og nej det har intet med bacon, at gøre), så det skulle også have en chance herhjemme. Jeg lod mig inspirere af opskriften fra Minimalist Baker, jeg lavede dog mine egne små justeringer.
- 3 porrer
- 1 spsk olivenolie
- 1 kg kartofler
- 1 liter vand
- 1 grøntsagsbouillon terning eller 1 tsk urtebouillon (jeg bruger Herbamare)
- 2,5 dl havre eller soja madlavningsfløde
- Rigeligt friskkværnet peber
- Evt. lidt havsalt eller urtesalt
- <b>Kokosbacon:</b>
- 100 g grove kokosflager (går under navnet ristede kokoschips)
- 2 spsk sojasauce eller tamari
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk ahorn- eller agavesirup
- 1 tsk røget paprika
- 1 tsk flydende røg/liquid smoke <i>(kan undlades)</i>
- 1 tsk havsalt
- Friskkværnet peber
- Skær porrer i grove skiver og svits dem i en varm gryde med lidt olivenolie.
- Skyl og skræl kartoflerne (<i>medmindre de er nye, så er det ikke nødvendigt at skrælle dem</i>), skær dem i grove tern og tilsæt i gryden.
- Dæk med vand, tilsæt bouillon og bring grydens indhold i kog.
- Skru ned til middel varme og lad suppen simre i ca. 15-20 minutter til kartoflerne er godt kogt igennem.
- Blend grydens indhold godt igennem med en stavblender.
- Tilsæt til madlavningsfløde og rør det godt sammen med suppen, så den bliver helt cremet.
- Smag til sidst suppen til med rigeligt friskkværnet peber og evt. lidt salt (<i>husk at der allerede er salt i fra bouillon</i>).
- Server med f.eks. med kokosbacon, ristet rugbrød eller finthakket persille.
- <b>Kokosbacon:</b> Bland kokosflager godt sammen med sojasauce, olivenolie, sirup, røget paprika, flydende røg, salt og lidt friskkværnet peber. Brug gerne fingrene, så du får det godt fordelt.
- Fordel de marinerede kokosflager på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag dem i ovnen ved 175 grader varmluft i 7 minutter.
- Åben ovnen og vend det hele godt rundt med en spatel.
- Giv kokosflagerne yderligere 3-5 minutter i ovnen. Hold godt øje med dem til sidst. Ovne er forskellige, giver du dem for lang tid vil de brænde på. Det er minutter der kan gøre forskellen.
- Lad dem køle af på den varme bageplade indtil de er helt kolde. Nu skulle de gerne være helt sprøde og lækre.
- Server til suppe, i salater eller hvor du nu ellers gerne vil have lidt røgsmag og knas.
- Opbevar i en lufttæt beholder.
Kære Johanne
Har du mulighed for at sende mig din gamle opskrift på kartoffel-porre suppe? Jeg lavede den for 1-2 mdr. siden og var vild med den. Så enkelt og lækker. Og nu vil jeg gerne lave den og har ledt og ledt, men kan ikke finde den :/ Jeg kan huske der skulle cayenne peber i og mener bestemt, at det var en af dine opskrifter… Så hvis du kan huske den og har tid vil jeg blive meget glad, hvis du vil sende den til mig. På forhånd tak og god weekend 🙂
Britt
Kære Britt
Jeg har (desværre) opdateret opskriften og lavet lidt småjusteringer. Må indrømme jeg ikke kan huske den gamle i hovedet. Det beklager jeg :/
Måske du kan tilsætte cayennepeber til denne?
Også rigtig god weekend til dig!
De bedste hilsner
Johanne