Sæsonen for julefrokoster er så småt ved, at gå i gang og en ting der ofte bliver serveret er smørrebrød. Hvis du ikke spiser kød, er der sjældent meget, at vælge imellem når der bliver serveret tradionelt smørrebrød, men det er der jo heldigvis råd for. Jeg giver dig her mit bud på lækre grønne smørrebrød – helt uden kød, fisk, mælk og æg.
Opskrifterne er fra min kogebog Vegansk – jeg har nedenfor angivet sidetallene, hvis du har bogen liggende. Hvis du endnu ikke har fået fingrene i kogebogen, så kan den bestilles lige her (reklamelink) eller købes hos din lokale boghandler. Kunne også være en idé til ønskesedlen til jul.
På billedet har jeg lavet:
- Panerede avocadoskiver (side 158 i min kogebog Vegansk)
- Kartoffelmad med vegansk mayo, stegte løg og karse (side 156 i min kogebog Vegansk)
- Svampepostej med råsyltede bolsjerødbeder (side 159 i min kogebog Vegansk)
- Panerede tomater med mayo, caviart (tangkaviar) og en skive citron (side 158 i min kogebog Vegansk)
- Kikærtesalat (side 162 i min kogebog Vegansk)
- Rødbedehummus med avocadorose (side 156 i min kogebog Vegansk)
Vegansk smørrebrød og opskrift på æggefri panering
Cuisine: Æggefri panering
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Panering uden æg er nemt nok, og den kan bruges til de fleste grøntsager. Jeg giver dig her et par forslag til, hvordan du nemt kan lave sprøde grøntsager i ovnen. Perfekt når du skal lave vegansk smørrebrød.
Ingredients
- 150 g kikærte- eller hvedemel
- 4 spsk gærflager (<i>kan undlades</i>)
- 2 tsk løg- eller hvidløgspulver
- 1 knivspids salt
- ca. 2 dl vand
- ca. 100 g rasp eller knuste sukkerfri cornflakes
- Oliespray (<i>kan undlades</i>)
- <b>Vælg mellem</b>:
- 2 avocado, 2 store tomater, 200 g frosne grønne bønner, 2 store løg eller 150 g pastinakker.
Instructions
- Pisk mel, gær ager, løgpulver og vand sammen til en konsistens, der minder om tyk pandekagedej.
- <b>Avocado</b>: skær avocadokødet ud i ca. 1 cm tykke afange skiver. Tilsæt evt. en smule citron- eller limesaft til dejen, vend avocadoskiverne først i dejen og herefter i rasp.
- Læg dem på en bagellade beklædt med bagepapir og bag dem ved 200 grader varmluft i ca. 10-12 minutter.
- Server dem med det samme som en lækker sprød snack eller i vegansk sushi.
- <b>Tomat</b>: skær tomaterne i ca. 1 cm tykke skiver.
- Vend dem først i dejen og herefter i rasp.
- Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem ved 200 grader i ca. 12-14 minutter.
- Server på rugbrød med vegansk mayo, tangkaviar og en skive citron.
- <b>Bønnefritter</b>: hæld kogende vand over de frosne bønner, si vandet fra, når bønnerne er tøet op, og lad dem køle helt af.
- Vend dem først i dejen og herefter rasp.
- Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem ved 200 grader i ca. 10-12 minutter.
- Server dem med det samme, f.eks. med guacamole som dip.
- <b>Løgringe</b>: skær løget i ca. 1 cm brede ringe.
- Vend dem først i dejen og derefter i rasp.
- Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem ved 200 grader i ca. 20 minutter, hold godt øje med dem. Kan også steges på en varm pande med olie.
- Server dem med det samme, f.eks. i en veggieburger.
- <b>Pastinak (krigsfisk)</b>: Skræl pastinakker og skær dem i ca. 1/2 cm aflange skiver. Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir og forbag dem i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 10 minutter.
- Vend nu de forbagte pastinakker i dejen og derefter i rasp.
- Kan både steges på panden i olie eller bages i ovnen i ca. 10-15 minutter (til de er gyldne).
- Server med hjemmerørt remoulade og tangcaviar, som du ville servere en fiskefilet.
- <b>TIP</b>: For det flotteste resultat kan de panerede grøntsager med fordel sprayes med olie, inden de bages i ovnen.