Hvis du gerne vil spise vegetarisk eller vegansk til jul, eller blot ønsker lidt inspiration til grønne elementer på julebordet, så er det nu du skal læse med. Jeg vil i dette indlæg give dig mine bud på, hvordan en plantebaseret (vegansk) julemenu kan se ud.
Hvis du ligesom jeg, ikke går så meget op i at alt skal være så traditionelt, så er du måske åben overfor at tilføje nye elementer til din julemenu. Vi har de sidste 5 år fået en grøn julemenu der har varieret lidt fra år til år. Uden at ændre helt på julemenuen, har vi altid faste elementer som kogte kartofler, brunede kartofler, lækre salater, rødkål og sovs. Salaten og sovsen varierer jeg gerne fra år til år og ellers er de store ændringer i selve hovedelementet/hovedretten. Længere nede kan du se mine bud på både hovedretter, salater, sovs, julelækkerier, desserter og andre lækre retter til julefrokoster.
Der er rigtig mange traditioner og følelser forbundet med julen, og især julemaden. Derfor er det vigtigt, at du laver din julemenu, så den passer til dig og de traditioner du gerne vil bevare. Denne guide er blot lavet som inspiration. Netop derfor har vi herhjemme stadig mange af de faste elementer på bordet juleaften, altså bortset fra kød. Udover maden, så er alle de gode gamle traditioner selvfølgelig stadig bevaret. Jeg glæder mig til, at føre nogle af de gamle traditionerne videre til min datter, men lige så meget lave vores egne nye traditioner, blandt andet at julemaden er kødfri.
I mine retter bruger jeg masser af grøntsager og sjældent køderstatninger. I stedet for, at erstatte kødet med noget der ligner og smager som kød, så vil jeg rigtig gerne vise dig, at man sagtens kan proppe masser af grønt ind i julemenuen og samtidig bevare den gode smag af jul. Hvis du har allergi kan retterne nemt tilpasses.
Denne guide vil løbende bliver opdateret, når jeg laver nye juleretter (opdateret december 2021).
Hej. Når jeg klikker på billedet af bønnepostej, kommer der inden opskrift, kun et billede af postejen. Kan jeg finde opskriften andet sted?
Hej Sonja,
Det kan du tro. Opskriften er her: https://www.englerod.dk/2015/12/boennepostej/