Dal (hindi दाल, Dāl), også ofte stavet daal, dail, dhal, dahl, er en indisk karrygryde med linser. Dal kan laves med split bælgfrugter, primært linser. Du kan købe linser i flere farver, både gule, grønne, sorte og røde. De mest almindelige er de røde og grønne, som kan købes i de fleste supermarkeder. Dal er slags gryderet der ofte laves med løg, tomater og et væld af krydderier.
Jeg foretrækker at servere dal ris og enten naanbrød, chapati eller papadums. Hvis du køber naanbrød, så husk at tjekke ingredienslisten for mælkeprodukter. Nogle af dem er veganske. Min 1-årige datter elsker dal og det er en af de retter hun spiser aller mest af når jeg serverer det for hende. Vi er netop vendt hjem fra en ferie på Mallorca og på ferien endte med vi med at spise på et indisk sted tre gange, da hun var så glad for deres dal.
Dal behøver ikke være vildt spicy. Vi undlader chili, for at retten er mere børnevenlig, men min datter er vant til mediumstærk karry. Tilpas retten så den passer til jer. Du kan også altid servere chilisauce ved siden af, hvis du ønsker den ekstra spicy.
Traditionel Dal – Indisk Karrygryde med Røde Linser
Dal (hindi दाल, Dāl), også ofte stavet daal, dail, dhal, dahl, er en indisk karrygryde med linser. Dal kan laves med split bælgfrugter, primært linser. Du kan købe linser i flere farver, både gule, grønne, sorte og røde. De mest almindelige er de røde og grønne, som kan købes i de fleste supermarkeder. Dal er slags gryderet der ofte laves med løg, tomater og et væld af krydderier.
Antal: 4 personer
Ingredienser
- 1 stort løg
- 2-3 fed hvidløg
- ½ tsk tørret stødt ingefær
- 3 tsk madras karry
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- Chiliflager efter smag
- 4 dl vand
- 200 g (2,5 dl) røde splitlinser
- 800 g (2 dåser) hakkede tomater
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 1 dl kokosmælk eller vegetabilsk madlavningsfløde
- 100 g frisk spinat (valgfrit)
- Sojasauce eller salt
- Kokosolie til stegning
Til servering
- 4 dl ris, f.eks. fuldkorn eller basmati
- vegansk neutral yoghurt, f.eks. kokos-, havre- eller soja
- frisk koriander (valgfrit)
- Naanbrød, chapati eller papadum
Sådan gør du
- Kog ris med 6 dl vand og efter pakkens anvisning.
- Hak løg og hvidløg fint.
- Varm en gryde med en smule kokosolie og svits løg og hvidløg til de er let brune.
- Tilføj alle krydderier i gryden og svits dem let.
- Tilsæt vand, røde linser, hakkede tomater og bouillon terning og bring grydens indhold i kog. Skru derefter ned til middel varme og lad retten simre i 10-15 minutter.
- Tilsæt kokosmælk og lad retten simre yderligere et par minutter. Tilsæt frisk spinat til retten, hvis du ønsker det.
- Smag til med ekstra karry, chiliflager og lidt sojasauce eller salt.
- Retten er færdig når linserne er kogte, men stadig har en lille smule bid.
- Server med en klat vegansk yoghurt, frisk koriander og brød.
Sikke dog et lækkert og nemt måltid! Vi sidder, børn som voksne, dejligt mætte efter et yderst tilfredsstillende første møde med denne opskrift. Mange tak for det 🙂
Glæder mig til at dykke meget mere ned i dit madunivers sammen med familien!
Mvh. Andreas
Hej Andreas,
Tusind tak for dine rosende ord og hvor er det skønt at høre at retten var et hit for hele familien 🙂
Jeg håber du finder flere retter der falder i jeres smag.
Hav en skøn dag.
De bedste hilsner
Johanne