Når haven er fuld af græskar, så skal der selvfølgelig laves en masse mad med græskar. Prøv også græskarhummus, græskarsuppe, ovnbagte græskarstykker til salat, græskardeller og græskarmuffins.
Græskarbrød
Skønne boller eller et brød med græskarmos. Brødet får den smukkeste gule farve og smager saftigt og lækkert.
Forb. tid20 minutter min
Hævetid1 time t 30 minutter min
Samlet tid1 time t 50 minutter min
Ret: Bagværk
Køkken: dansk
Antal: 12 boller
Forfatter: Johanne Mosgaard
Ingredienser
- 25 g gær
- 1 tsk salt
- 2 dl lunkent plantedrik fx havre- eller ærtedrik (eller vand)
- 1/2 dl olie fx raps- eller olivenolie + ekstra til at smøre skålen
- 1 dl aquafaba væsken fra en dåse kikærter + ekstra til pensling
- 300 g græskarmos*
- 50 g græskarkerner + ekstra til drys
- 175 g grahamsmel
- ca. 500 g hvedemel + ekstra til æltning
Sådan gør du
- Brug gerne en røremaskine til dejen, hvis du har en. Alternativt kan du røre dejen godt sammen i en skål med en grydeske.
- Opløs gær med lunkent plantedrik og salt. Tilsæt olie, aquafaba og græskarmos. Tilsæt græskarkerner, grahamsmel og hvedemel lidt efter lidt. Lad røremaskinen ælte dejen godt sammen indtil dejen slipper kanten af skålen.
- Smør en stor skål med olie og hæld dejen heri. Dæk med et rent viskestykke og lad dejen hæve ved stuetemperatur i en times tid.
- Drys lidt mel på bordet og form dejen til enten boller eller et stort brød. Du kan fx dele dejen i tre lige store stykker: rul dejstykkerne til aflange pølser, sæt dem sammen og flet dem til et stort brød. Pensl brødet med aquafaba, drys med græskarkerner og lad dejen efterhæve på en bageplade med bageark tildækket i en lille halv times tid.
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft og bag brødet i ca. 30 minutter, bollerne ca. 20-23 minutter.
Noter
*Græskarmos:
Flæk græskaret over på midten og fjern kernerne. Hvis du bruger et økologisk græskar kan du med fordel lade skrællen sidde på. Skær græskaret i grove stykker, hæld dem i en gryde og dæk med vand. Kog græskar til de er møre og du nemt kan stikke en kniv igennem stykkerne.
Hæld vandet fra græskarstykkerne. Blend dem med en stavblender, så du får en helt cremet mos. Denne mos kan bruges til at lave græskarhummus, muffins, vafler, brød og meget mere.
hvor lang tid kan græskarmosen holde sig, inden man kommer den i feks. dette brød ? Egner brødet sig til at servere til aftensmad i stedet for flutes eller andre madbrød ?
Virkeligt lækkert brød. Hvad kan bruges hvis jeg ikke har aquafaba?
Hej Kirstin,
Så kan du blot erstatte med vand eller plantedrik.
Rigtig god fornøjelse 🙂
Kh. Johanne