Smagfuld sovs med rødløg, champignon, balsamico, rødvinseddike og brun farin. En sovs der kunne passe godt på det grønne julebord. Til sovsen på billedet har jeg ikke anvendt kulør, sovsen får en naturlig mørk farve fra karamelliseringen af løg og champion.
Svampesovs
Opskrift på svampesovs - vegansk og uden mælkeprodukter. Opskriften lyder af mange ingredienser, men mange er basisingredienser, så tjek hvad du har liggende og tilpas opskriften efter det.
Forb. tid10 minutter min
Tilb. tid15 minutter min
Samlet tid25 minutter min
Ret: Julemad
Køkken: dansk
Antal: 6 personer
Forfatter: Johanne Mosgaard
Ingredienser
- 1 spsk olivenolie
- 1 rødløg
- 1 fed hvidløg
- 200 g champignoner
- 2 tsk dijonsennep
- 2 spsk brun farin eller kokossukker
- 1 spsk balsamicoeddike kan erstattes af rødvinseddike
- 1 spsk rødvinseddike kan erstattes af balsamico eddike
- 1 tsk tørret rosmarin
- 1,5 spsk ribsgelé eller tomatpuré
- 2 dl grøntsagsfond
- 1,5 spsk majsstivelse
- 2 spsk vand
- 1 dl vegetabilsk madlavningsfløde fx på ris- eller havre
- 1-2 spsk sojasauce
- friskkværnet peber
Sådan gør du
- Hak rødløg og hvidløg fint. Svits dem i en gryde med lidt olivenolie under omrøring, til løgene bliver bløde. Rens champignonerne og hak dem groft. Kom dem derefter i gryden sammen med sennep, brun farin, balsamico, rødvinseddike, rosmarin og ribsgelé eller tomatpuré. Lad det hele simre i ca. 5 minutter og tilsæt grøntsagsfond til gryden.
- Rør majstivelse ud med ca. 2 spsk vand i en lille skål og rør det ud i gryden sammen med madlavningsfløde. Skru lidt ned for varmen og lad det simre under omrøring, til der former sig en sovs.
- Blend sovsen til en ensartet sovs uden klumper, med en stavblender eller hæld sovsen i en almindelig blender.
- Smag sovsen til (vigtigt!) med ekstra sennep, balsamio eller rødvinseddike, farin, sojasauce og godt med friskkværnet peber, så sovsen får en perfekt balance af stærkt, surt, sødt og salt. Tilsæt evt. lidt kulør, hvis du vil have en mørkere sovs.